Dieta podczas grzybicy

Dieta w czasie przebywania i leczenia grzybicy jest bardzo ważnym czynnikiem. Oprócz stosowanej kuracji naturalnymi produktami firmy Calivita, należy zadbać uważnie o higienę osobistą, no i oczywiście o wspomnianą dietę.

Odgrywa ona bardzo ważną rolę. To ona decyduje, jak szybko uporamy się z chorobą i czy w ogóle się z nią uporamy. Są bowiem środki spożywcze, które są pożywieniem dla grzybów, pasożytów i wirusów, a które nieświadomie im podajemy “na srebrnej tacy”.

Ze swojego jadłospisu na okres walki z grzybicą należy wykluczyć:

  1. węglowodany wszelkiego rodzaju (odstawiamy jasne pieczywo, oraz ograniczamy spożywanie innych rodzai chleba, a także zapomnijmy o makaronach),
  2. ograniczamy podaż owoców, które zawierają duże ilości węglowodanów i cukrów,
  3. odstawiamy alkohol, w tym również piwo – znowu, w tym wypadku puste węglowodany,
  4. nie palimy papierosów  – palenie powoduje zakwaszenie organizmu,
  5. ograniczamy spożywanie słodyczy – cukier i węglowodany zawarte w słodyczach są idealnym i chyba ulubionym żywicielem grzybów.
  6. nie słodzimy herbaty i innych potraw, omijamy cukry szerokim łukiem.